Soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR ve školním roce 2021-2022 má za sebou regionální finále. Do národního kola soutěže postupují z prvního místa hned 3 žáci základních škol.

Soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR ve školním roce 2021-2022 má za sebou regionální finále. Do národního kola soutěže postupují z prvního místa hned 3 žáci základních škol

 

V laboratořích Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9 se uskutečnilo regionální finále celostátní soutěže „Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR ve školním roce 2021-2022“, celostátně organizované pod záštitou MŠMT a Svazu chemického průmyslu ČR. Morální záštitu nad touto akcí převzal hejtman Jihočeského kraje, MUDr. Martin Kuba, a náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy, Mgr. Pavel Klíma. Garantem a hostitelem soutěže se stala českobudějovická Střední škola obchodní, ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Jihočeské univerzity, jejíž je fakultní školou. Na přípravě praktické části soutěže se podílely vyučující chemie střední školy a studentky Přírodovědecké fakulty. Zahájení soutěže se zúčastnila i děkanka Přírodovědecké fakulty JU, prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc.

Do prvního kola (školního) soutěže se v našem regionu přihlásilo 32 základních škol. Učitelé chemie na základních školách do soutěže zapojili celkem 595 žáků především devátých tříd. Do druhého kola (krajského) bylo pozváno 68 soutěžících. Díky nepříznivému epidemiologickému vývoji se 2. kolo nakonec celorepublikově konalo formou vědomostního online testu.

Na regionální finále bylo pozváno 30 nejlepších „mladých chemiků“ z 2. kola soutěže a 19 učitelů chemie. Žáci plnili 2 hodiny praktické úkoly v laboratořích a pro učitele byla v rámci doprovodného programu připravena přednáška s praktickou ukázkou v laboratořích, které se zhostil žák 4. ročníku oboru Farmaceutická technologie.

Vyhlášení výsledků soutěže se konalo v prostorách školních laboratoří za účasti ředitelky pořádající střední školy Mgr. Jarmily Benýškové, zástupců regionálního partnera soutěže Silon s.r.o. Planá nad Lužnicí, Martina Sedláčka a Anny Pospíšilové a za Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity předala ocenění žákům Mgr. Ivana Kutá Smatanová, Ph.D.

Vítězem regionálního finále se stali hned tři žáci – žáka a žákyně ze ZŠ, Strakonice, Dukelská a žák ze ZŠ a ZUŠ Bezdrevská. Tito tři žáci budou společně se svými učiteli chemie reprezentovat Jihočeský kraj v celostátním finále, které se uskuteční 16. 6. 2022 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.


Soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR ve školním roce 2021-2022 má za sebou regionální finále. Do národního kola soutěže postupují z prvního místa hned 3 žáci základních škol.

Fotogalerie