2016_17

 

Ohlédnutí za školním rokem 2016/2017

Klikněte zde pro detailní informace
 

Žáci 4. ročníků zvyšují své šance na uplatnění na trhu práce v projektu: „Cesta k práci“

Od února 2017 se naše škola zapojila do projektu „Cesta k práci“. Projekt bude realizován po dobu dvou let,  zaměřuje se na mladé do 25 let, kteří jsou v posledním ročníku vzdělávání.

Projektových aktivit se v letošním roce účastní žáci čtvrtých ročníků oborů Obchodník a Ekonomika podnikání. Žáci získají teoretické i praktické dovednosti a kompetence, které jim pomohou najít uplatnění na trhu práce. Lektory jednotlivých přednášek, besed a workshopů jsou významné osobnosti, podnikatelé, manažeři i zaměstnanci, s bohatými pracovními i osobními zkušenostmi.

Pro více informací pokračujte na článek

Klikněte zde pro detailní informace
 

Obchodníci se připravují na budoucí povolání: Exkurze u sociálního partnera školy,  HM TESCO ČB

27. 3. 2017 – proběhla exkurze u sociálního partnera školy HM TESCO ČB. Kontakt s budoucím možným zaměstnavatelem spojený s diskuzí o pracovních podmínkách a s přípravou na možné budoucí povolání u končícího ročníku 4O.

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

4. místo v okresním kole soutěže „Finanční gramotnost“

Soutěž měla podobu on-line testu, který obsahoval jak teoretické, tak praktické početní otázky z oblasti finanční gramotnosti. Okresního kola se zúčastnili 3 nejúspěšnější žáci ze školního kola. Náš soutěžní tým skončil celkově čtvrtý, ztrácel pouze jediný bod na vítěznou školu a měl druhý nejlepší čas. Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

23. ročník Mezinárodního veletrhu fiktivních firem: Naše fiktivní firmy opět skvěle obstály ve velké konkurenci. Porotu nejvíce zaujal katalog firmy Hombre Fuerte

Ve dnech 22. - 24. března 2017 se žáci Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9, tradičně zúčastnili 23. ročníku Mezinárodního veletrhu fiktivních firem, který se uskutečnil na Výstavišti Holešovice v Praze. Ve velké konkurenci 115 přihlášených tuzemských a zahraničních fiktivních firem z 9 států (Rakousko, Belgie, Rumunsko, Bulharsko, Itálie, Slovenská republika, Finsko, Španělsko a Polsko) se fiktivní firmy školy celkově umístily na 23. a 24. místě v soutěžní kategorii o nejlepší katalog dokonce na 5. a 7. místě. I tento rok se fiktivní firmy přihlásily do dalších z nepovinných soutěží, například o nejlepší fotografii.
Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Setkání s rakouskou školou z Waidhofenu

Dne 21. března jsme měli tu čest na naší škole přivítat skupinu žáků s pedagogickým doprovodem ze střední obchodní školy (Bundeshandelsakadamie u Bundeshandelsschule) sídlící v rakouském městě Waidhofen an der Ybbs.

Žáci rakouské školy se zúčastnili i výuky předmětu Fiktivní firma, zastihli naše žáky při přípravě stánku na Mezinárodní veletrh fiktivních firem v Praze. Žáci z Waidhofenu byli z výuky nadšeni, pomáhali našim žákům s výběrem fotografií a prohlíželi si jejich firemní katalogy.

Pro více informací pokračujte na článek

Klikněte zde pro detailní informace
 

První místo v kategorii "Balíček pro čekajícího zákazníka" a celkově 3. místo v soutěži v dárkovém balení v Bratislavě

Každoročně se účastníme soutěže v dárkovém balení v Bartislavě. V letošním již 14. ročníku nás reprezentovala Lucie Škardová a byla velmi úspěšná. Z Bratislavy se vrátila nejen s dipolomem za první místo v kategorii "Balíček pro čekajícího zákazníka", ale i s pohárem za 3. místo v celé soutěži. Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

K Valentýnu opět darujeme krev. Letos již po čtrnácté!

Již čtrnáctiletou tradicí se může pyšnit unikátní akce, která přivedla na transfuzní oddělení českobudějovické nemocnice přes čtyři sta osmdesát nových dárců krve. U příležitosti svátku svatého Valentýna sem přicházejí dobrovolníci z řad žáků a pedagogů Střední školy obchodní, aby zpečetili svou lásku k životu několika kapkami darované krve.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Mladý průvodce 2017 – Ostrava

Ve dnech 25. -26. ledna jsme se zúčastnily soutěže Mladý průvodce v Ostravě. Soutěž pořádala Střední škola společenského stravování. První den jsme se hned ráno vydaly na cestu, a to rychlíkem do Prahy a odtud Pendolinem do Ostravy. Ač byla dlouhá a náročná zvládly jsme ji. Druhý den nás hned po snídani čekal zeměpisný test a po něm následovala prezentace předem připraveného pětidenního zájezdu na téma: Na kole, po vodě a pěšky. V podvečerních hodinách nás čekal odjezd zpět do Českých Budějovic. Chtěli bychom poděkovat škole, že nám umožnila se soutěže zúčastnit, jsou to pro nás skvělé zkušenosti.

Anna Kopečná, Veronika Boudová, žákyně 3 CR A

Klikněte zde pro detailní informace
 

Vánočně nazdobená Vídeň a její monumentální architektura

Dne 7. prosince 2016 jsme absolvovali pro naši školu již tradiční a dlouho očekávanou kulturně-poznávací exkurzi do hlavního města Rakouska – do Vídně. Tato exkurze byla pro nás pro všechny velikou radostí. Jeli jsme tentokrát dvěma autobusy, a tak se dostalo na všechny 1. i 2. ročníky.

Více jak 50% úspěšného zájezdu tvoří počasí. To nám opravdu přálo! Vídeň nás přivítala svými moderními výškovými budovami zalitá slunečními paprsky.

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Střední školu obchodní navštívil americký velvyslanec, vyzval žáky ke kritickému myšlení

PŘEHRAJ VIDEO ZDE

Dne 22. 11. měla Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 tu čest přivítat na své půdě amerického velvyslance Andrewa Schapira. Ten přijel na plánovanou besedu s žáky, ale také za asistentkou ze Spojených států, Taylor Kloha, která na naší škole v letošním roce působí díky Fulbrightovu stipendijnímu programu. Tato návštěva byla zcela nepochybně velkým přínosem a ojedinělou zkušeností pro všechny zúčastněné, zejména však pro žáky, kteří byli z tak vzácné a milé návštěvy doslova nadšeni.

Pro více informací pokračujte na článek

Klikněte zde pro detailní informace
 

Rodilá mluvčí z USA asistuje při výuce na Střední škole obchodní

Američanka Taylor " říká o svých dosavadních zkušenostech.

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

3. ročník Veletrhu fiktivních firem ovládly firmy ze Slovenska, Střední škola obchodní má nejlepší firemní katalog

Pod záštitou Jihočeského kraje a města České Budějovice se v rámci celostátní výstavy Vzdělání a řemeslo uskutečnil třetí ročník Veletrhu fiktivních firem. Organizace Veletrhu se ujala Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9, která má s výukou tohoto předmětu a účastí na jiných veletrzích bohaté zkušenosti. Třetí ročník Veletrhu fiktivních firem, který se konal ve dnech 23. a 24. listopadu a navázal tak na úspěšnou tradici předchozích dvou veletrhů. Zúčastnilo se ho 11 vystavujících fiktivních firem žáků středních škol z České republiky a Slovenska. Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Romantický Český Krumlov zalitý podzimním sluncem přivítal žáky 2 CR  ke krátké jednodenní návštěvě

24. října 2016 jsme podnikli v rámci předmětu cestovní ruch tematickou exkurzi do nedalekého Českého Krumlova. Cesta vlakem byla příjemná, počasí nádherné.

Tato jednodenní exkurze byla zcela v naší režii, neboť jsme převzali roli průvodce, který musí provést „svou skupinu turistů“ touto perlou celé České republiky. Každý měl připravený svůj výstup na předem zadané téma. Museli jsme předstoupit před své spolužáky a zpaměti podat výklad o dané pamětihodnosti. Kriticky musíme přiznat, že není snadné takto před publikem mluvit, občas nás zachraňovaly naše „taháky“, tu a tam nás rušily hučící Vltava, skupiny jiných turistů, museli jsme mluvit hodně nahlas, navíc nám byly kladené všetečné dotazy našimi paními učitelkami. Zjistili jsme, že role průvodce není úplně lehká, že máme ještě co dohánět.

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Česko-německá výstava a divadelní představení Rapunzel v německém jazyce

Dne 7. 10. 2016 navštívili žáci třídy 4 CR dvojjazyčnou výstavu „In Böhmen und Mähren geboren – bei uns (un)bekannt?“ Tato jedinečná výstava prezentovala 12 významných osobností 19. a 20. století, které jsou narozeny na území dnešní České republiky.

Dne 18. 10. 2016 se zúčastnili žáci tříd  3OP a 3CR v kulturním domě Metropol na Malé scéně divadelního představení Rapunzel. Jedná se o pohádku Bratří Grimmů „Locika“.  Galli- Theater z Mnichova hraje živá divadelní představení tzv. Mitmachtheater. Žáci jsou vybráni do rolí, stávají se aktivními herci.

Pro více informací pokračujte na článek

Klikněte zde pro detailní informace
 

pIšQworky jsou výzva!

Dne 12. října 2016 se na naší škole uskutečnilo školní kolo 9. ročníku mistrovství škol v piškvorkách – pIšQworky 2016, Historicky největší studentské soutěže v ČR.


Pravidla jsou jednoduchá: Vyhrát může každý, kdo poskládá pět koleček či pět křížků do jedné řady dřív, než se to podaří soupeři! Na každém turnaji na vítězné týmy čekají dárky a zajímavé ceny.

Pro více informací pokračujte na článek

Klikněte zde pro detailní informace
 

Napsali o nás: Obchod, podnikání, cestovní ruch i cizí jazyky v úzké vazbě na praxi

Jedním z cílů školy je úzce navázat vzdělávání na praxi a přiblížit se tak požadavkům trhu práce, podporovat všestranný rozvoj praktických dovedností žáků včetně podnikatelských dovedností. K tomu má dopomoci i tradice Veletrhů fiktivních firem, kterou již třetím rokem buduje Střední škola obchodní v rámci celostátní výstavy Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích.

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Po roce jsme se opět vrátili do Zámecké jízdárny Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou, tentokrát na výstavu surrealistického umění, která se stala hlavním projektem letošní 60. jubilejní sezóny této galerie!

Celá výstava nese název podle slavného výroku André Bretona – KRÁSA BUDE KŘEČOVITÁ. Lepší stručnou charakteristiku tohoto uměleckého proudu bychom těžko hledali.

Expozice mapuje vývoj surrealismu v meziválečném Československu v jeho vrcholném období let 1933 až 1939.

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Žáci se připravují k vykonání mezinárodní zkoušky z anglického a certifikátu z německého jazyka

I v tomto školním roce pokračuje kurz přípravy žáků k vykonání mezinárodní cambridgeské zkoušky z anglického jazyka. Cílem tohoto kurzu je seznámit se s formátem zkoušky a připravit se za pomoci kvalitních materiálů, včetně předešlých testů, na absolvování zkoušky First Certificate. Kurz je v současné době navštěvován 16 žáky, kteří se budou po dobu  3 semestrů  připravovat na všech 5 částí  této zkoušky -  Reading (čtení s porozuměním), Writing (psaní), Use of English (gramatika), Speaking (mluvení) a Listening (poslech).

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Královská Praha a císařský hrad Karlštejn se nám hluboce vryly do paměti

29. a 30. září 2016 jsme absolvovali dlouho očekávanou exkurzi do našeho hlavního města a na hrad Karlštejn, která byla připravena ve spolupráci s cestovní kanceláří QUICKTOUR.

Exkurze byla perfektně naplánována, bonusem bylo překrásné slunečné počasí, úžasný průvodce Prahou a perfektní řidič autobusu pan Martin Kofl.

Po prvním dni jsme opravdu upřímně ocenili skvělou práci našeho průvodce Prahou. Pan Gustav Helm byl energický, zkušený, vtipný a veliký znalec historie. Když zjistil, že nás doprovází i naše anglická lektorka Taylor Kloha, ihned začal ochotně provádět výklad i v anglickém jazyce.

Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

TSCHECHISCH QUIZ – jsme partnerskou školou projektu

Naše škola se zapojila do 2. ročníku vědomostní soutěže TschechischQuiz. Stala se tak partnerskou školou pro žáky II. stupně rakouských škol vyučujících češtinu. Soutěž je určena pro tříčlenné skupiny žáků, kteří mají za úkol správně zodpovědět kvízové otázky z tematických oblastí: historie, geografie a kultura České republiky. Hlavní cenou pro vítěznou trojici je čtyřdenní cesta do ČR na jaře roku 2017. Žáci naší školy pak budou vítěze během jejich návštěvy České republiky doprovázet. Pro více informací pokračujte na článek.

Klikněte zde pro detailní informace
 

Právě probíhají Adaptační kurzy žáků 1. ročníků

Právě probíhají Adaptační kurzy žáků 1. ročníků. Program je sestaven tak, aby se noví spolužáci poznali mezi sebou i s novým třídním učitelem, hravou a zábavnou formou stmelili kolektiv. Pro více informací pokračujte na článek

Klikněte zde pro detailní informace