Grant Jihočeského kraje - Irsko 2006

Irsko 2006

Grant Jihočeského kraje
Podpora jazykového vzdělávání

Ve dnech 28.9. – 11.10.2006 jsem byla na studijním pobytu v Irsku, který mi byl umožněn díky grantu Jihočeského kraje na podporu jazykového vzdělávání učitelů. Jako učitelka angličtiny jsem se zaměřila na rozvoj komunikačních dovedností a také začlenění ekologické výchovy do osnov, protože v současném světě je ekologická problematika stále aktuálnější.

Irsko jsem si vybrala, protože jsem tam měla osobní kontakty, protože je to krásná země s jednou z nejstarších kultur na světě a protože je to země bilinguální, což bylo pro jazykářku velmi zajímavé. Irština, jako jejich původní jazyk, je na školách povinná, všechny úřední nápisy jsou psány dvojjazyčně, ale hlavním používaným jazykem je angličtina.

 Bydlela jsem na venkově blízko městečka Drogheda a měla jsem možnost navštívit dvě střední školy v okolí: Sacred Heart School v Droghedě a Scoil Uí Mhuirí v nedalekém městečku Dunleer. Zaměřila jsem se na výuku cizích jazyků, takže jsem viděla výuku němčiny, fracouzštiny, španělštiny, irštiny a anglické literatury. Navíc jsem se byla podívat na hodině angličtiny pro cizince na College of Technology v Dundalku,což je VŠ. Pokud jde o metodiku výuky, převládala frontální výuka, většinou čtení a psaní, protože vzhledem k tomu, že na jazyky nedělí třídy, nemají příliš prostoru k procvičení konverzace a použití jazyka v praxi.

Ekologická výchova  se vyučuje pouze jako součást biologie. Na hodinách angličtiny mohu ale využít materiál, který jsem získala v Ekologickém centru v Dublinu. Příkladem uplatnění ekologických zásad v praxi byla právě College of Technology v Dundalku, která má vlastní větrnný generátor a důsledně třídí odpady. Studenti tak pochopí, že ekologie není jenom slovo v učebnici, ale že je součástí našeho každodenního života.

 Zajímala jsem se také o organizaci školního roku, výuky, řešení absence apod. Školní rok v Irsku je rozdělen do tří částí, za každou následují týdenní prázdniny. Letní prázdniny trvají na SŠ tři měsíce. Studenti jsou na SŠ od 12 do 18 let. Všechny školy mají stejné „curriculum“ (osnovy), nejsou specializované. Studenti se mohou specializovat v průběhu 3.roku studia (tzv.“optional year“), kdy se zaměří na předměty, které je zajímají nebo absolvují kurz na prodavače, kadeřnici apod. Po 3.ročníku skládají zkoušku Junior Certificate a pokračují další dva roky, po kterých skládají zkoušku Leaving Certificate (obdoba naší maturity), na základě které jsou přijímány na VŠ. Každý student má svůj „Student Homework Journal“,který obsahuje školní řád, poznámky o plnění úkolů, o prospěchu i omluvenky a počet zameškaných hodin. Veškerou absenci omlouvají rodiče, a to i v případě, že student je starší 18 let.

Pobyt byl rozhodně velkým přínosem pro rozvoj mých komunikačních schopností, protože jsem denně hovořila s učiteli, přáteli a dva týdny jsem pobývala v anglickém jazykovém prostředí.

  

Mgr. Alena Vachušková