Tvorba a pilotní ověření vzdělávacích kurzů pro dospělé, zaměřených na získávání kompetencí
Tvorba a pilotní ověření vzdělávacích kurzů pro dospělé,
zaměřených na získávání kompetencí
registrační číslo projektu CZ.1.07/3.2.08/02.0045
Vzdělávací program
Dílčí kvalifikace Prodavač
POŽADAVKY NA UCHAZEČE
minimálně základní vzdělání
CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU
Vzdělávací program je určen pracovníkům v maloobchodě bez potřebné kvalifikace pro tuto práci a osobám s nižším vzděláním. Přínosem je získání potřebných znalostí a dovedností pro práci. Modulové uspořádání umožňuje účastníkům širší nabídku, větší variabilitu a prostupnost při dosahování cíle. Vzdělávací program je vypracován v souladu s Národní soustavou kvalifikací a jeho absolvent tím splní jednu z podmínek pro získání výučního listu v oboru Specialista maloobchodu.
Veškeré kurzy jsou připravovány dle současných poznatků a informací a s použitím moderních metod výuky. Ve výuce je počítáno s využitím moderní techniky (práce s interaktivní tabulí, možnost přípravy a testování pomocí e-learningu). Zájemci o další vzdělávání, u kterých jsou jednou z největších bariér jejich časové možnosti, mohou kombinovat přímou výuku a e-learning a omezit tak čas strávený v hodinách přímé výuky.
SEZNAM MODULŮ PROGRAMU A JEJICH OBSAHOVÁ NÁPLŇ
Náplň modulů je zpracována v návaznosti na Národní soustavu kvalifikací pro dílčí kvalifikaci Prodavač (kód: 66-003-H)
Modul 1 Kalkulace ceny a vyúčtování tržby
Přepočet cen zboží na požadovanou měnu při platbách na pokladnách
Hodinová dotace na modul: 16
Osnova:
- Základní pojmy
- Příklady interních dokladů souvisejících s oceňováním zboží
- Princip tvorby kalkulace ceny
- Kontrola denní tržby, princip vedení evidence tržeb
- Řešení případových studií
- Manipulace s cizí měnou
Modul 2 Obsluha pokladny a pokladních systémů
Přijímání hotovostních i bezhotovostních plateb za zboží a služby
Hodinová dotace na modul: 24
Osnova:
- Základní pojmy
- Pokladna
- Komunikace se zákazníkem, řešení obvyklých i neobvyklých situací při obsluze zákazníka
- Účtování cen zboží
- Storno plateb
- Základní údržba pokladny a odstranění drobných technických závad
- Způsoby plateb
- Evidence plateb
- Nedostatky při bezhotovostních i hotovostních platbách
- Vrácení DPH v případě vývozu zboží na žádost zákazníka podle platné legislativy
+ Praktické předvedení se slovním vysvětlením
- Kontrolní pokladna
- Kontrola denní tržby
- Odvod tržby, vedení evidence trezoru
Modul 3 Posuzování kvality zboží
Příprava a úprava zboží k prodeji
Hodinová dotace na modul: 16
Osnova:
- Základní pojmy objasňující problematiku užitných vlastností, kvality, metody používané při hodnocení kvality
- Subjektivní metody – senzorická kontrola a hodnocení kvality zboží
- Balení zboží – zásady při balení
- HACCP - systém kritických bodů, záruka zdravotní bezpečnosti potravin
- Zásady hygieny při prodeji zboží
- Vystavování zboží
Modul 4 Nabídka prodávaného zboží dle sortimentu s odbornou poradenskou službou
Zajišťování a poskytování doplňkových služeb spojených s prodejem
Hodinová dotace na modul: 32
Osnova:
- Formy prodeje
- Typy zákazníků
- Odborné znalosti prodavače
- Druhy nabídek
- Druhy služeb
- Přijímání a vyplňování objednávek
- Reklamace objednávky
- Skladová evidence
- Evidence skladových objednávek
- Kontrola stavu obalů vydávaného zboží
- Druhy obalů
- Recyklace obalů
- Balení potravinářského a průmyslového zboží
Modul 5 Jednání ve styku se zákazníkem, obchodními partnery a kontrolními orgány
Vyplňování prodejní dokumentace, příprava příslušných dokumentů
Hodinová dotace na modul: 34
Osnova:
- Základní pojmy
- Základní pravidla komunikace
- Zásady práce s lidmi
- Metody motivace
- Neobvyklé situace v prodejně – krádeže požár, apod.
- Technické vybavení provozně obchodní jednotky
- Konfliktní situace při komunikaci se zákazníkem
- Komunikace se zákazníkem v českém i cizím jazyce
- Pravidla úspěšného prodeje
- Prodejní dokumentace
- Kontrolní orgány, BOZP a PO, kontrola a opatření kritických bodů (např. HACCP)
Modul 6 Úprava a aranžování zboží v obchodně provozní jednotce a výkladních skříní
Hodinová dotace na modul: 8
Osnova:
- Reklama a reklamní prostředky
- Práce se zbožím
- Aranžování různých sortimentů zboží
- Bezpečnost práce při vystavování zboží
- Zásady a technika aranžování
- v interiéru prodejní místnosti
- ve výkladní skříni
- funkce a význam výkladní skříně
- Zlatý řez – vystavení zboží v prostoru Zlatého řezu
- Kompozice vystavování zboží
- Pomůcky k vystavování
- Osvětlení
- Využití barev
Modul 7 Plánování druhu a množství zásob, přejímka, výkup, skladování, ošetřování
Zboží a manipulace se zásobami v obchodně provozní jednotce
Inventarizace zásob v obchodně provozní jednotce
Hodinová dotace na modul: 32
Osnova:
- Základní pojmy
- Evidence pohybu zboží
- Výběr vhodného dodavatele
- Objednávání zboží
- Odběr a přejímka zásob
- Řešení problémů vzniklých při přejímce zboží
- Skladování a ošetřování zásob
- Manipulace se zásobami a doklady s tím související
- Inventarizace zásob v obchodně provozní jednotce
Způsob zakončení: zkouška, osvědčení
Cena kurzu: pilotní ověření projektu - zdarma
Organizace výuky: presenčně – jedenkrát týdně v odpoledních hodinách
e-learning
Informace Vám rádi podáme na telefonních číslech 387 023 711, 387 023 712
nebo na e-mailové adrese: benyskova@sso.cz; sedlackova@sso.cz.
Přihláška ke stažení zde
Přihlášku je možno vyplnit, vytisknout a zaslat na adresu školy nebo v elektronické podobě na e-mail: sekretariat@sso.cz