Na dvanáctém ročníku soutěže „Vítejte u nás“ okouzlil porotu i diváky let nad Slovenskem v podání žáků z Nitry

Na dvanáctém ročníku soutěže „Vítejte u nás“ okouzlil porotu i diváky let nad Slovenskem v podání žáků z Nitry

Před třemi lety oslavila soutěž s mezinárodní účastí – Vítejte u nás – 10. výročí, po roční covidové přestávce se v roce 2021 přesunula do online prostoru. Letos se soutěž po dvou letech vrátila na prkna Malé scény DK Metropol.

Organizační tým Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9 uspořádal již 12. ročník mezinárodní soutěž v prezentačních dovednostech „Vítejte u nás“. Svým rozměrem se tato akce řadí k největším soutěžím tohoto typu v celé České republice, v Jihočeském kraji je pak soutěží zcela unikátní. V této soutěži bylo dosud vyhlášeno 22 soutěžních kategorií, odborná komise zhodnotila celkem 264 prezentací, se kterými před publikum předstoupilo 528 soutěžících.

V letošním ročníku představili žáci středních škol vzdělávající se v oborech cestovní ruch, hotelnictví a gastronomie publiku a odborné porotě prezentace na téma „Přijeďte k nám, přijeďte se rozhlédnout". První soutěžní den jsme mohli nahlédnout do regionů z výšky. Létalo se letadly, balóny, stoupalo se na kopce i rozhledny. Druhý den jsem se vypravili nejen „Po stopách koněspřežky“, téma na koněspřežku jen volně navazovalo, a tak jsme měli možnost pokochat se nejrůznějšími netradičními dopravními prostředky, či stavbami.  

První den seznámila dvoučlenná soutěžní družstva návštěvníky se svými domovskými regiony. Nahlédli jsme na regiony z ptačí perspektivy, shlédli jsem například z krkonošských rozhleden, pokochali se pohledem na industriální Ostravu, či historické centrum Tábora, letěli jsme balónem nad slováckým regionem. Porotu nejvíce okouzlila krajina v okolí řeky Váh v podání soutěžního družstva ze Spojené školy ze slovenské Nitry. Jejich příběh se odehrával v oblacích.

Mnozí ze soutěžících i druhý den volili k umocnění svých prezentací kostýmy, setkali jsme se s kapitány lodí, ale i výpravčími či letuškami. Výlet netradičními dopravními prostředky opět zvládla nejlépe soutěžní dvojice ze Spojené školy v Nitře. Ve své originální prezentaci navázali na předchozí soutěžní den. Působivé vystoupení předvedli i žáci OA Hovorčovická, s nimiž jsme si mohli vychutnat atmosféru vodáckého výletu po řece Sázavě, ale také žáci SPOŠ ze Dvora Králové na Labem, ti se věnovali železniční dopravě. Žákyně ze SOŠ dopravy a CR zase natolik zaujaly porotu svým jazykovým projevem, že si za něj od poroty odnesly zvláštní cenu.

Soutěž se uskutečnila ve dnech 8. a 9. června na Malé scéně DK Metropol již tradičně s významnou podporou Jihočeského kraje a statutárního města České Budějovice. Jedním z cílů soutěže je podporovat regionální cestovní ruch. Nejen návštěvníci se mohli inspirovat k výletu, bohatý kulturní a cestovatelský program byl nachystán i pro soutěžící – prohlídka města, Budějovického Budvaru, procházka Českým Krumlovem spojená s návštěvou Otáčivého hlediště a výjezd lanovkou na horu Kleť, návštěva rozhledny a hvězdárny.

                „Soutěž „Vítejte u nás“ by se nemohla konat bez významného přispění sponzorů, úsilí pracovníků Střední školy obchodní a chuti žáků a jejich učitelů učit se a zkoušet nové věci. Závěrem 12. ročníku bychom tak rádi všem za jejich obětavost a podporu poděkovali a doufáme, že nám přízeň všech vydrží v příštím již připravovaném 13. ročníku. Netradičně bych chtěla oznámit téma jedné ze soutěžních kategorií pro příští rok již dnes: „Přijeďte k nám, přijeďte za gastronomickými zážitky“,“ sdělila v závěrečném proslovu ředitelka soutěže a Střední školy obchodní Mgr. Jarmila Benýšková.

 

 


Na dvanáctém ročníku soutěže „Vítejte u nás“ okouzlil porotu i diváky let nad Slovenskem v podání žáků z Nitry

Dokumenty

Fotogalerie