Nejen zdokonalení pracovních dovedností, ale i poznávání místní kultury – umožnila účastnicím odborná stáž v Lotyšsku

Nejen zdokonalení pracovních dovedností, ale i poznávání místní kultury – umožnila účastnicím odborná stáž v Lotyšsku

 

Co takhle si zdokonalit odbornou komunikaci v angličtině? Nebo byste raději navštívili pláže u Baltského moře? Vše bylo možné na zahraniční pracovní stáži v Lotyšsku, které se zúčastnilo ve dnech od 6.9. do 19.9. 2021 se 10 žákyň oborů Ekonomika a podnikání a Obchodník. Tato pracovní stáž byla financována v rámci programu Erasmus+. První den absolvovaly všechny účastníce společnou prezentaci firmy a prošly bezpečnostním školením v centrálním sídle společnosti Rimi, v jejíž hypermarketech se stáž odehrávala.  Následně byly rozděleny do dvou skupin, přičemž jedna pracovala v obchodním centru Olimpia a druhá v obchodním centru Spice. Účastnice této pracovní stáže zdokonalily své dovednosti především v těchto oblastech:

  • odborná komunikace v anglickém jazyce
  • příprava zboží k prodeji a jeho vystavování
  • práce se scannerem
  • příprava nákupů pro internetový prodej
  • práce se základní skladovou evidencí a tiskopisy
  • posuzování kvality zboží kontrola jakosti a minimální trvanlivosti
  • balení čerstvého zboží

 

Kromě odborné stáže v hypermarketech Rimi byl pro účastnice připraven bohatý kulturní a sportovní program. Děvčata navštívila například turisticky velmi oblíbené město Sigulda, které se nachází v překrásné a jediné hornaté části Lotyšška . Zde si prohlédla dva středověké hrady a seznámila se tak s historií země a jejími tradicemi. V Siguldě se nachází také jedinečná funkční bobová dráha v Pobaltí určena pro profesionální sportovce, kterou děvčata mohla osobně spatřit.

Při návštěvě lázeňského a přímořského města Júrmala se děvčata prošla po písečné a velmi větrné pláži chladného Baltského moře. V Jurmale  je zaujala místní architektura – tradiční dřevěné obydlí obklopené všude přítomnými stromy. Lotyši jsou velmi ekologicky zaměřeni, chrání svoji přírodu a jsou hrdí na své lesy.

V hlavním městě Rize si dívky prošly historické centrum, navštívily jak moderní budovu národní knihovny připomínající vzhled hory, tak i muzeum secesního umění, kde mohly zjistit, jak se žilo v autenticky zařízeném secesním bytě. Dále si prohlédly centrální tržnici nacházející se ve vysokých zeppelinských hangárech postavených během první světové války Němci, jedná se o největší tržiště v Pobaltí. V historické budově Lotyšské akademie věd vysoké 108 metrů výtahem vyjely do 17 patra a zde z panoramatické vyhlídky obdivovaly krásy hlavního města.

Co se týká sportovního programu, děvčata vyzkoušela pro ně zcela novou sportovní disciplínu – curling, která je velmi nadchla a zahrála si lasergame.


Nejen zdokonalení pracovních dovedností, ale i poznávání místní kultury – umožnila účastnicím odborná stáž v Lotyšsku

Fotogalerie